Prošle godine desert u obliku šišarki postao je pravi hit na društvenim mrežama, oduševljavajući korisnike svojim izgledom i ukusom.
S obzirom na to da se novogodišnji praznici bliže, predlažemo da isprobate ovaj kreativni desert koji možete praviti s orašastim plodovima, keksom ili mekanim biskvitom.
Inspiraciju za prvu verziju ovog zanimljivog deserta pronašli smo na Instagram profilu food blogerice Bojane Dimitrijević. Umjesto orašastih plodova, možete koristiti i mljeveni keks kako biste dobili jedinstvenu i ukusnu poslasticu.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 150 grama mljevenih badema
- 150 grama mljevenih lješnjaka
- 100 grama mliječne čokolade
- dvije kašike čokoladnog namaza
- jedna kašika sjeckanih badema
- 50 grama maslaca
- 200 grama čokoladnih pahuljica
Priprema:
Istopite maslac i mliječnu čokoladu pa spojite s ostalim sastojcima. Ostavite da se smjesa ohladi pa podijelite na jednake kuglice i oblikujte ih u stožac. Čokoladne pahuljice redajte u krug prema vrhu i ostavite da se stegnu nekih pola sata. Možete ih posuti šećerom u prahu i odmah poslužiti.
Drugu verziju pronašli smo na Instagram profilu food blogerice Marije Mazalin, piše Klix.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 400 grama kupovnog čokoladnog biskvita (možete napraviti i domaći)
- 120 mililitara mlijeka
- 100 grama tamne čokolade za kuhanje
- 50 mililitara slatkog vrhnja za šlag
- čokoladne pahuljice
Priprema:
Prvo, izmrvite biskvit pa dodajte mlijeko. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a po potrebi dodajte još malo mlijeka. Podijelite smjesu na pet ili šest jednakih dijelova i oblikujte u stožac.
Ugrijte slatko vrhnje i umiješajte komadiće tamne čokolade da se istope. Premažite oblikovane šišarke i poredajte čokoladne pahuljice. Na kraju pospite šećerom u prahu.