Prošle godine desert u obliku šišarki postao je pravi hit na društvenim mrežama, oduševljavajući korisnike svojim izgledom i ukusom.

S obzirom na to da se novogodišnji praznici bliže, predlažemo da isprobate ovaj kreativni desert koji možete praviti s orašastim plodovima, keksom ili mekanim biskvitom.

Inspiraciju za prvu verziju ovog zanimljivog deserta pronašli smo na Instagram profilu food blogerice Bojane Dimitrijević. Umjesto orašastih plodova, možete koristiti i mljeveni keks kako biste dobili jedinstvenu i ukusnu poslasticu.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 150 grama mljevenih badema
  • 150 grama mljevenih lješnjaka
  • 100 grama mliječne čokolade
  • dvije kašike čokoladnog namaza
  • jedna kašika sjeckanih badema
  • 50 grama maslaca
  • 200 grama čokoladnih pahuljica

Priprema:

Istopite maslac i mliječnu čokoladu pa spojite s ostalim sastojcima. Ostavite da se smjesa ohladi pa podijelite na jednake kuglice i oblikujte ih u stožac. Čokoladne pahuljice redajte u krug prema vrhu i ostavite da se stegnu nekih pola sata. Možete ih posuti šećerom u prahu i odmah poslužiti.

Drugu verziju pronašli smo na Instagram profilu food blogerice Marije Mazalin, piše Klix.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 400 grama kupovnog čokoladnog biskvita (možete napraviti i domaći)
  • 120 mililitara mlijeka
  • 100 grama tamne čokolade za kuhanje
  • 50 mililitara slatkog vrhnja za šlag
  • čokoladne pahuljice

Priprema:

Prvo, izmrvite biskvit pa dodajte mlijeko. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a po potrebi dodajte još malo mlijeka. Podijelite smjesu na pet ili šest jednakih dijelova i oblikujte u stožac.

Ugrijte slatko vrhnje i umiješajte komadiće tamne čokolade da se istope. Premažite oblikovane šišarke i poredajte čokoladne pahuljice. Na kraju pospite šećerom u prahu.

Podijeli
Exit mobile version