Euroliga, najprestižnije košarkaško takmičenje u Evropi, poznata je po vrhunskim igračima i nezaboravnim trenucima. Tokom godina, nekoliko košarkaša uspelo je postići impresivnih 40 ili više poena u jednoj utakmici, čime su zauvek upisali svoje ime u istoriju ovog takmičenja. Jedan od njih je i naš Džanan Musa koji je sinoć (5. januara) uspio postići 40 poena u pobjedi protiv Anadolu Efesa.

  1. Alphonso Ford – 1997.

Alphonso Ford, legendarni američki košarkaš, postavio je rekord sa 50 poena u jednoj utakmici Eurolige 1997. godine. Tada je igrao za grčki klub Panathinaikos, a njegov neverovatan učinak protiv španskog kluba Cibona i danas se smatra jednim od najboljih pojedinačnih nastupa u istoriji Eurolige.

  1. Anthony Parker – 2005.

U sezoni 2004/2005, Anthony Parker, bivši NBA igrač, briljirao je za izraelski klub Maccabi Tel Aviv. U utakmici protiv španskog kluba Real Madrid, Parker je postigao 44 poena, čime je postao drugi igrač u istoriji Eurolige koji je premašio granicu od 40 poena u jednoj utakmici.

  1. Keith Langford – 2014.

Keith Langford, američki košarkaš, ostvario je svoj impresivan učinak 2014. godine igrajući za italijanski klub Emporio Armani Milano. U utakmici protiv turskog kluba Banvit, Langford je postigao 41 poen.

Naš Džanan Musa je u susretu protiv Anadolu Efesa na parketu proveo više od 45 minuta i ubacio 40 poena, iz igre je šutirao 15/20, a sa slobodnih bacanja 8/12 dok je poenterskom učinku dodao i osam asistencija te dva skoka.

Podijeli
Exit mobile version