Željeznička pruga na dionici Podlugovi – Vareš Majdan (pruga Podlugovi – Droškovac) je obnovljena i osposobljena za teretni željeznički saobraćaj, koji će prevoziti rudu iz Vareša do luke u Pločama. Međutim, putnički vozovi još uvijek neće saobraćati na ovoj dionici, kako su mnogi bh. portali u svojim senzacionalnim naslovima najavljivali.

Red vožnje putničkih vozova Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine za 2023/2024. godinu ne sadrži parove putničkih vozova koji bi se kretali na ovoj relaciji, prenosi raskrinkavanje.ba

Iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) potvrđeno je da će ova dionica pruge biti korištena isključivo za teretni saobraćaj. Također, druge kompanije s tog područja će moći koristiti prugu za prevoz tereta, ukoliko pokažu interes.

Uvođenje putničkog saobraćaja na ovoj pruzi zavisi od Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja bi trebala prepoznati interes lokalnih zajednica i komunicirati s Željeznicama FBiH o potrebi za uvođenjem putničkih linija.

Stoga, tvrdnje o ponovnom uspostavljanju željezničkog saobraćaja nakon 30 godina na dionici Podlugovi – Vareš, koje impliciraju obnovu putničkog saobraćaja, su netačne. Pruga je bila u upotrebi za teretni saobraćaj prije oštećenja u augustu 2013. godine.

Potrebno je jasno pokazati da željeznički saobraćaj na dionici Podlugovi – Vareš Majdan nije obnovljen za redovni putnički saobraćaj, već isključivo za prevoz tereta. Pruga je popravljena i ponovno je uvedena u saobraćaj 14. decembra 2023. godine, ali se trenutno koristi samo za teretni saobraćaj.

Iz navedenih informacija jasno proizlazi da tvrdnje o ponovnom uspostavljanju željezničkog saobraćaja nakon 30 godina na ovoj dionici, koje se odnose na redovni putnički saobraćaj, nisu tačne, te da su neprovjerenim i netačnim informacijama mnogi pokušali samo povećati svoju čitanost i popularnost.

Podijeli
Exit mobile version