Najvredniji projekti direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini u 2023. godini su raznoliki i obuhvataju različite sektore ekonomije.

Na vrhu liste je projekt kompanije “Adriatic Metals PLC” iz Velike Britanije, koja putem kompanije “Adriatic Metals BH” planira otvaranje 180 radnih mjesta u Varešu. Vrijednost ovog projekta, koji uključuje eksploataciju ruda, procjenjuje se na gotovo 400 miliona maraka.

Drugi značajan projekt je izgradnja slobodne zone u Brčkom, koju realiziraju kompanija “Studen Agrana” i Vlada Distrikta Brčko. Ova zona će se prostirati na 35 hektara, a u prvoj fazi uloženo je blizu 20 miliona KM. Ukupna ulaganja se procjenjuju na 240 miliona KM.

Kompanija “Natron-Hayat” iz Maglaja, koja je članica “Hayat Holding” grupe iz Turske, započela je pripreme za rekonstrukciju i unapređenje proizvodnje, kao i izgradnju fabrike za proizvodnju celuloze i papira. Vrijednost ove investicije je oko 95 miliona eura.

U Banjoj Luci, švicarska kompanija “Zepter BiH” gradi “Hotel Palas” vrijedan gotovo 70 miliona KM. Također, “Aluminij Industrija” iz Mostara najavila je postavljanje solarnih panela u krugu fabrike “M.T. Abraham Group”, dok će luksemburška kompanija “Dufercom” pokrenuti fabriku finalnih proizvoda za automobilsku industriju i pogon za proizvodnju aluminijske žice.

Slovenska kompanija “Iskra Tela L” započela je izgradnju nove fabrike u Laktašima s ulaganjem od gotovo 15 miliona eura. Također, njemačka kompanija “MAHLE Electric” je završila izgradnju nove hale u Laktašima vrijedne 20 miliona eura.

Fabrika papira “SHP Celex” iz Banje Luke, koju je osnovala “Slovak Hygienic Paper Group”, kreće s izgradnjom najmodernije fabrike papira na Balkanu. U prvoj fazi, uloženo je 50 miliona eura, a planirano je dodatnih 50 miliona u naredne dvije godine.

Italijanska kompanija “PMP Industries” započinje izgradnju novog pogona za proizvodnju komponenti za drobilice vrijednog 40 miliona eura u kompleksu “PMP Jelšingrad” u Bosanskoj Gradišci.

Kompanija “PASS Automotive East”, kao osnivač kompanije PASS, zapošljava više od 1.000 radnika u Bijeljini, a planira primati još 300 u Zvorniku u naredne dvije godine. Pripreme su u toku za proizvodnju dijelova za svjetski poznati brend vozila “Tesla”.

Također, u toku su pripreme za otvaranje trgovačkih centara njemačkog “Lidla”, pogona za proizvodnju električnih bicikala njemačkog “Ruff Cycles” u Novom Travniku, pogona austrijskog “Geomixa” u Tuzli, tvornice za preradu povrća u Kruševu, otvaranje prvih prodavnica poljskog PEPCO-a u više gradova, kao i gradnju solarne elektrane “Drine energije” iz Gruda, koja je suosnivač norveške kompanije “Greenstat”, prenosi Avaz.

Ovi projekti direktnih stranih ulaganja donose značajne investicije i otvaraju nova radna mjesta, što pridonosi ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. Ovi projekti također pokazuju interes stranih investitora za ulaganje u različite sektore, kao što su rudarstvo, turizam, industrija, proizvodnja papira i automobilska industrija. Očekuje se da će ove investicije imati pozitivan utjecaj na rast BDP-a zemlje, smanjenje nezaposlenosti i povećanje izvoza.

Ukupno, ovi najvredniji projekti direktnih stranih ulaganja u 2023. godini pokazuju povjerenje investitora u potencijal Bosne i Hercegovine kao atraktivne destinacije za ulaganje. Očekuje se da će ove investicije imati dugoročni pozitivan utjecaj na ekonomiju zemlje i unaprijediti razvoj različitih sektora.

Podijeli
Exit mobile version