Hrvatska vaterpolska reprezentacija izgubila je rezultatom 11-10 protiv Španije u finalnoj utakmici Evropskog prvenstva koja se održala u Zagrebu. Španci su ostvarili svoj prvi naslov evropskih prvaka u svojoj historiji

Hrvatska je imala priliku osvojiti drugo uzastopno evropsko zlato nakon pobjede u Splitu prije dvije godine, kada je također bila domaćin. No, unatoč vodstvu od 10-8, hrvatskim vaterpolistima je izmakla pobjeda jer su dopustili nevjerojatan preokret Španaca u posljednjim minutama utakmice.

Pobjedom u finalu, španska vaterpolska reprezentacija osigurala je direktan plasman na Olimpijske igre koje će se održati u Parizu ove godine.

Najbolji strijelci Španije bili su Granados i Sanajuja s po tri pogotka. Luka Bukić predvodio je hrvatske strijelce s četiri gola, dok su Marko Žuvela i Jerko Marinić Kragić postigli po dva gola. Uprkos sjajnim odbranama Marka Bijača, Hrvatskoj nije bilo dovoljno za pobjedu.

Ovo je bilo peto finale za Hrvatsku na Evropskom prvenstvu, ali treći poraz u borbi za evropsko zlato. S druge strane, Španija je u svom četvrtom finalu po prvi put izašla kao pobjednik.

Reprezentacija Italije osvojila je bronzu na ovom prvenstvu, pobijedivši Mađarsku sa 12-7 u utakmici za treće mjesto.

Konačni rezultat finalne utakmice između Hrvatske i Španjolske bio je 10-11 (5-3, 2-3, 3-2, 0-3).

Podijeli
Exit mobile version