Mladi u Zeničko-dobojskom kantonu sve češće propuštaju prilike za pokretanje poslovanja koje im se nude u vidu poticaja. Ministar privrede ZDK, Samir Šibonjić, razgovarao je o ovom problemu i istakao da mladi trebaju putovati, ali ne i odlaziti iz svog kraja prenosi Klix.

Floskula da su mladi budućnost naše zemlje sve manje ima smisla i ne odražava stvarno stanje na terenu. Sve veći broj mladih ne osjeća dovoljnu motivaciju da pokrenu biznis i ostanu u svom gradu, kantonu ili državi, uprkos svim poticajima i novčanim iznosima koje institucije pružaju za pokretanje biznisa.

Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona i ministar Šibonjić su odlučili da se stave na raspolaganje mladima i kreirali su dva javna poziva namijenjena mladim start-upovima i pokretanju poslovanja u IT sektoru. Dodatne bodove mogu dobiti svi koji se prijave na ove pozive.

Šibonjić ističe da mladi privrednici i žene imaju prednost i dodatne bodove u svim javnim pozivima. Također, Zeničko-dobojski kanton u saradnji s Privrednom komorom ZDK-a pruža podršku zapošljavanju mladih kroz dodjelu dodatnih bodova firmama koje omogućavaju praktični rad za učenike srednjih škola.

Ministarstvo se trudi da pruži podršku mladima i ohrabri ih da ostanu u svom kraju i pokrenu vlastiti biznis. Međutim, čini se da trenutni poticaji i novčani iznosi nisu dovoljni da motiviraju mlade ljude da se aktivno uključe u poslovne aktivnosti.

Podijeli
Exit mobile version