Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) objavila je da će od danas bh. građanima biti omogućeno aktiviranje digitalnog identiteta putem web stranice Agencije – www.iddeea.gov.ba.

Ova nova opcija omogućit će građanima elektronski pristup raznim uslugama, kao što su uvid u lične evidencije, provjera statusa prekršaja, provjera statusa dokumenta, digitalnog potpisa, kao i servisima institucija na svim nivoima kada ih omoguće.

Direktor Agencije Almir Badnjević naglasio je da će udaljeno digitalno potpisivanje također biti dostupno putem web usluge digitalnog identiteta. Osim toga, IDDEEA radi na implementaciji digitalnog novčanika u skladu s posljednjim evropskim regulativama, koji će biti predstavljen do kraja godine.

Ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto, istakao je značaj ovog koraka u procesu digitalizacije, koji će pojednostaviti administrativne procedure i smanjiti broj potrebnih dokumenata. Ovo je prvi put da vidimo takav zamah u digitalizaciji u BiH.

Ministar pravde BiH, Davor Bunoza, izrazio je nadu da će ovaj korak označiti pravi početak digitalizacije uprave i pravosuđa u BiH. Za to će biti potrebno izmijeniti zakone o upravnom i parničnom postupku, prenosi N1

Ova inicijativa Agencije IDDEEA ima za cilj modernizaciju i olakšavanje pristupa uslugama građanima Bosne i Hercegovine putem digitalnih identiteta. Očekuje se da će ova promjena značajno unaprijediti efikasnost administrativnih procesa i omogućiti građanima brži i lakši pristup različitim uslugama putem interneta.

Podijeli
Exit mobile version