Sukob između košarkaških selekcija Barcelone i Reala najavljuje se zbog kontroverznog slučaja falsifikovanja pasoša Marcusa Slaughtera, bivšeg igrača Reala, iz 2015. godine.

Ukoliko sud potvrdi da je američki košarkaš koristio lažna dokumenta, Barcelona će zatražiti da se Realu oduzmu titule šampiona Endesa lige i Kupa kralja za tu godinu. U oba finala, Real je pobijedio Barcelonu.

Slučaj je trenutno pred sudom u Madridu, a Marcus Slaughter se suočava s optužbom da je ilegalno stekao pasoš Ekvatorijalne Gvineje nekoliko dana prije početka Kupa kralja 2015. godine kako bi mogao nastupati kao domaći igrač. Ekvatorijalna Gvineja je nekada bila poznata kao Španska Gvineja i trenutno je španska provincija.

Pored toga, Slaughter je navodno platio 35.000 eura Richardu Nguemu, bivšem mladom igraču Reala, kako bi uspostavio kontakt s vladom Ekvatorijalne Gvineje.

Međutim, očigledno je da posao nije dobro obavljen, jer su neki podaci u pasošu nedostajali, a i Slaughterovi lični podaci su bili netačni.

Real se još nije zvanično oglasio u vezi sa ovim slučajem, dok je Barcelona već iznijela svoj stav.

“Tražićemo da se Realu oduzmu titule”, izjavio je advokat Barcelone, Jordi Pina, prenosi N1.

Podijeli
Exit mobile version