Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Nezir Pivić, i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Mirza Mušija, održali su radni sastanak sa predstavnicima svih sedam premijerligaških sportskih klubova iz ovog kantona, s kojima su razgovarali o položaju i budućoj podršci ovim klubovima.

U premijerligaškim takmičenjima iz ovog kantona nastupaju OK Kakanj, KK Jumper Zenica, KŽK Čelik Zenica, RK Krivaja Zavidovići, ŽRK Krivaja Zavidovići, KK Orlovik-Nansi Žepče i RK Maglaj.

Pivić je rekao da je opredjeljenje Vlade ZDK i resornog ministarstva da pruže snažniju podršku i osiguraju sistemski pristup sportu te da je broj premijerligaša u 12 gradova i općina najbolji indikator da je potrebno mijenjati politiku prema sportu.

“Budžet za sport smo povećali sa prošlogodišnjih 1,6 na dva miliona KM i raspisali javne pozive za dodjelu sredstava, ali želimo napraviti značajniji iskorak u smislu finansijske podrške i općenito odnosa prema sportu, posebno premijerligašima čiji su uspjesi do sada uglavnom bili rezultat entuzijazma i posvećenosti uprava i sportskih radnika”, rekao je Pivić, prenosi Dnevni Avaz.

On je dodao da postoji inicijativa da se u Vladi formira posebno ministarstvo za sport, što bi donijelo kvalitetniji pristup ovoj oblasti, a intencija je da se snažnije finansijski podrže premijerligaški klubovi, kao i drugi istaknuti sportski kolektivi kao što je NK Čelik Zenica.

Ministar Mušija je zahvalio premijerligašima što predstavljaju ovaj kanton na sportskim borilištima i najavio da će ministarstvo uključiti stručnjake kako bi se definirali prioriteti u sportu i stvorio zakonski okvir koji će omogućiti značajniji napredak i brži razvoj.

Na sastanku je dogovoreno formiranje mješovite radne grupe koja će uskladiti kategorizaciju i model raspodjele financijskih sredstava premijerligašima i drugim sportskim klubovima koji su važni za kanton i lokalne samouprave.

Premijer Pivić je istaknuo da su Vlada i ministarstvo opredijeljeni za jaču podršku sportu i stvaranje povoljnog okruženja za razvoj sportskih klubova. Povećanje budžeta za sport i razmatranje formiranja posebnog ministarstva za sport pokazuju njihovu predanost unapređenju sportske infrastrukture i podršci sportskim entuzijastima.

Podijeli
Exit mobile version