Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, učestvovala je na Regionalnom samitu o planu rasta i usklađivanju u Tirani, čiji su domaćini bili premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi. Na liderskom panelu pod nazivom „Fazni ulazak u jedinstveno tržište“, Krišto je istakla značaj Bosne i Hercegovine za evropski put, naglašavajući posvećenost Vijeća ministara BiH postizanju odgovarajućeg nivoa usklađenosti s kriterijima za članstvo u Evropskoj uniji.

Pozabavivši se temom zelenih traka na graničnim prijelazima, Krišto je istakla njihovu važnost za olakšavanje trgovine i prometne povezanosti u regiji, istovremeno doprinoseći zaštiti okoliša smanjenjem emisija i potrošnje goriva. BiH aktivno sudjeluje u implementaciji ovih traka na ključnim graničnim prelazima, te radi na proširenju inicijative na što veći broj prelaza. Osvrnuvši se na problematiku radnog vremena carinskih agencija, Krišto je istakla potrebu za dodatnim usklađivanjem propisa i bilateralnih sporazuma radi olakšavanja poslovanja privrednim subjektima.

Dodatno je naglasila važnost ulaganja u graničnu infrastrukturu radi uspostave integrisane kontrole i modernih sistema upravljanja na graničnim prelazima, što bi omogućilo brži protok robe i ljudi preko granica. Govoreći o trgovini s EU-om, Krišto je istakla važnost uklanjanja prepreka s kojima se privrednici suočavaju u prekograničnom platnom prometu, naglašavajući potrebu za harmonizacijom platnih sistema s evropskim standardima. Vijeće ministara BiH aktivno radi na usklađivanju pravnog i regulatornog okvira s evropskim acquisom kako bi se omogućilo povezivanje i integracija platnih sistema, te uspostava isplativijih plaćanja u ekonomijama Zapadnog Balkana.

U kontekstu medicinske saradnje nakon pandemije, Krišto je istakla da BiH sudjeluje u uspostavljanju regionalnih mehanizama za brzu razmjenu medicinskih potrepština i osiguranje stabilnosti u opskrbi medicinskim materijalom. Dodala je kako BiH provodi niz aktivnosti kako bi poboljšala svoju spremnost i odgovor na hitne medicinske situacije, pružajući podršku regionalnoj saradnji u ovom ključnom području, prenosi Oslobođenje.

Krišto je na samitu u Tirani naglasila važnost regionalne saradnje, usklađivanja s evropskim standardima i zajedničkog rada na ostvarivanju ciljeva evropske integracije, te istakla spremnost Vijeća ministara BiH da nastavi s reformama i implementacijom neophodnih mjera za daljnji napredak zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Podijeli
Exit mobile version