Porodice putnika koji su bili u avionu Malaysia Airlinesa na letu MH370, koji je nestao prije 10 godina, konačno su dobile nadu u pronalazak aviona. Iako sudbina aviona još uvijek ostaje misterija, Malezija je odlučila pokrenuti novu potragu.

Boeing 777 sa 227 putnika i 12 članova posade nestao je između Kuala Lumpura i Pekinga 8. marta 2014. godine. Nakon dvogodišnje podvodne potrage koja je završena 2017. godine, Malezija sada pregovara s američkom kompanijom Ocean Infinity o novom pokušaju pronalaska aviona.

“Malezijska vlada je posvećena traženju aviona i potraga se mora nastaviti”, izjavio je malezijski ministar transporta, Anthony Loke. Ako se pojave uvjerljivi dokazi, planira se potpisivanje novog ugovora za nastavak potrage.

Porodice putnika su s radošću dočekale ovu vijest, a premijer Malezije, Anwar Ibrahim, izjavio je da će učiniti sve kako bi se avion pronašao. Kompanija Ocean Infinity, koja je već uključena u potragu od 2018. godine, smatra da su poboljšali tehnologiju i spremni su nastaviti s radom.

“Nadamo se da smo sada u poziciji za povratak potrazi. Analizirali smo podatke i suzili područje pretraživanja kako bismo povećali šanse za uspjeh”, izjavio je izvršni direktor kompanije, Olivier Punkett.

Nakon godina neizvjesnosti, ova najava pruža nadu porodicama putnika i svima koji tragaju za istinom o nestanku aviona MH370, prenosi Klix.

Podijeli
Exit mobile version