Na društvenim mrežama pojavila se video simulacija koja navodno prikazuje mogući osvetnički nuklearni udar u slučaju da Rusija ispaljuje svoje strateško nuklearno oružje.

Međutim, autentičnost ove snimke i informacija koje prenosi, uključujući procjene ljudskih žrtava, za sada se ne mogu provjeriti, prenosi Oslobođenje.

Video animaciju je na X-u, bivšem Twitteru, objavio korisnik Ukraine Front Line, koji se predstavlja kao medijska kuća, odnosno kao “nezavisni građanski medij o Ukrajini/bivši službeni Twitter profil Međunarodnog tajništva za odnose s javnošću za Stožer nacionalnog otpora 2014”.

U tekstu objave, korisnik podsjeća na animaciju koja je puštena u sklopu Putinovog govora, ali nije izričito naveo o čijem se tačno osvetničkom udaru radi.

Ovaj kontroverzni video izazvao je mnogo rasprava i spekulacija na društvenim mrežama, ali dok se autentičnost i izvor informacija ne potvrde, važno je zadržati oprez i kritički pristup prema svim sadržajima koji se dijele online. Podaci o mogućem nuklearnom udaru su ozbiljne prirode i ne bi trebali biti predmet neovlaštenog i neprovjerenog širenja informacija.

Podijeli
Exit mobile version