Xi Jinping se nedavno sastao s bivšim predsjednikom Tajvana Ma Ying-jeouom, u potezu koji su analitičari opisali kao pokušaj promoviranja mirnog ujedinjenja kao jedine alternative vojnoj aneksiji Tajvana, izvještava The Guardian.

Ma, koji je predvodio studentsku delegaciju u Kini, susreo se s Xi Jinpingom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, u mjestu koje je obično rezervisano za sastanke stranih lidera s visokim kineskim zvaničnicima. Xi je iskoristio priliku da istakne svoje uvjerenje da su Tajvan i Kina sudbinski predodređeni za ono što on naziva “ponovnim ujedinjenjem”.

“Vanjsko miješanje ne može zaustaviti historijski trend ponovnog okupljanja zemlje i porodice”, izjavio je Xi, prenose tajvanski mediji. Istakao je da su ljudi s obje strane Tajvanskog moreuza Kinezi te da “ne postoji zloba koja se ne može riješiti, nema problema o kojem se ne može razgovarati i nema sile koja može da nas razdvoji”.

Prema lokalnim izvještajima, Ma je naglasio da bi rat između dvije strane bio “nepodnošljiv teret za kinesku naciju. Kineski narod s obje strane Tajvanskog moreuza definitivno će imati dovoljno mudrosti da mirno rješava sporove preko tjesnaca i izbjegne sukobe”, dodao je Ma.

Xi tvrdi da je Tajvan provincija Kine i zakleo se da će ga anektirati, silom ako bude potrebno, prenosi Oslobođenje.

Podijeli
Exit mobile version