Planinari P.S.D. “Perun” Vareš uzeli su učešće na 11. rođendanskom druženju i tradicionalnom usponu na Grmeč – Crni vrh 1604 mnv. u organizaciji Eko-Sport Ključ.

Prilikom putovanja prema Ključu, grupa planinara svratila je u Travnik gdje su u društvu domaćina Hariza Gorinjca popili jutarnju kafu, doručkovali i obavili neophodne pripreme za dalje putovanje. Dio ekipe posjetio je Jajce, istražujući njegove znamenitosti poput Medvjeđe kule, katakombi, jajačke tvrđave i jezera.

Nakon toga, planinari su se uputili prema Ključu, gdje je jedan dio ekipe posjetio tvrđavu, dok je drugi dio krenuo prema Laništu i Klancu do planinarskog doma Klanac. Domaćini su ih dočekali na tradicionalno krajški – domaćinski način, pružajući nezaboravno iskustvo.

Druženje sa planinarima iz cijele Bosne i Hercegovine trajalo je do duboko u noć, a sutradan su se planinari podijelili u dvije ekipe – jedna je krenula ka Grmeču, dok je druga krenula put Laništa. Iako je vrijeme bilo oblačno i kišovito, to nije omelo hrabre planinare.

Prvi dio ekipe uspješno je izveo uspon na planinu Grmeč do Crnog vrha, dok je drugi dio ekipe posjetio Lanište, Planinarski dom, lovačku kuću Memko i masovnu grobnicu Lanište 2, odajući počast žrtvama.

Po povratku, podijeljene su zahvalnice i pokloni, a zatim je uslijedio obrok sa rođendanskim grahom, čajem i tortom.

Na putu kući, grupa je posjetila Plivsko jezero i Mlinice u Jajcu, prije nego što su se uputili svojim domovima u kasnim satima.

Podijeli
Exit mobile version