Nakon dvodnevne pauze, Evropsko prvenstvo se vraća akciji. Osminu finala otvara utakmica između Švicarske i Italije, koja je na rasporedu od 18:00 sati.

Švicarska još uvijek nije doživjela poraz na ovom prvenstvu, s jednom pobjedom i dva neriješena rezultata u tri odigrane utakmice. S druge strane, Italija je ostvarila pobjedu protiv Albanije, poraz od Španije te remi protiv Hrvatske.

Ove dvije reprezentacije su se sastale čak 61 put. Italija je ostvarila 29 pobjeda, Švicarska osam, dok je 24 utakmice završeno neriješeno. Ukupno su postignuta 111 gola od strane Italije i 68 od strane Švicarske.

Selektor Švicarske, Murat Yakin, izjavio je: “Imali smo dobru sedmicu i naporno trenirali pred ovu utakmicu. Radujemo se susretu s velikim timom poput Italije i sretni smo što su svi naši igrači spremni.”

S druge strane, selektor Italije, Luciano Spalletti, istakao je: “Svi se sjećamo trenutka kada smo uživali u Berlinu osvajajući Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Ponovo smo proživjeli uzbuđenje koje smo tada osjećali.”

U drugoj utakmici dana, Njemačka igra protiv Danske od 21:00 sati. Njemačka je ostvarila dvije pobjede i jedan remi u dosadašnjim utakmicama, dok je Danska prošla u osminu finala bez pobjede.

Njemačka i Danska su se susrele 28 puta, pri čemu je Njemačka ostvarila 15 pobjeda, dok je Danska slavila osam puta, a pet utakmica završilo neriješeno. Njemačka je postigla 55 golova, dok su Danci upisali 38 pogodaka.

Selektor Njemačke, Julian Nagelsmann, izrazio je poštovanje prema Danskoj rekavši: “Danska je vrlo dobro organizovan tim s mnogo iskusnih igrača. To će biti težak meč za nas.” Sa druge strane, selektor Danske, Hjulmand, istakao je: “Suočavamo se s jakom konkurencijom, ali naša ekipa je pokazala karakter i došla do osmine finala.”

Podijeli
Exit mobile version