Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio Odluku Vlade Federacije BiH o prenamjeni državnog zemljišta, što dovodi u pitanje iskope u Varešu, iz Zeničko-dobojskog kantona stižu različita mišljenja.

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona ističe da ova odluka ne dovodi do poništenja odluka o koncesiji, naglašavajući da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće komentirati niti dovoditi u pitanje odluku Ustavnog suda BiH.

“Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluke o dodjeli koncesije privrednom društvu Adriatic Metals nakon provedenih zakonom propisanih procedura koje između ostalog podrazumijevaju i pribavljanje prethodne saglasnosti jedinice lokalne samouprave na dodjelu koncesije na traženom području i pod traženim uslovima”, kazali su te dodali:

“Činjenica da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine Odlukom poništio Odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o prenamjeni državnog zemljišta u Varešu ne dovodi do poništenja odluka o dodjeli koncesije navedenom privrednom društvu jer isto nije jedan od propisanih pravnih osnova za prestanak koncesionog ugovora shodno članovima 21. i 22. Zakona o koncesijama-Prečišćeni tekst (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 5/03).”

S obzirom na vrstu mineralne sirovine, sve dozvole ovom privrednom društvu izdaju federalni organi i isti vrše nadzor nad njegovim radom, ističu iz Ministarstva. Napominju da Odluka Ustavnog suda BiH može imati značajne finansijske posljedice, ne samo na Zeničko-dobojski kanton, već i na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Realizacijom koncesije od strane privrednog društva Adriatic Metals angažovana je radna snaga, a pored toga za izvođenje radova i pružanje usluga privredna društva prvenstveno sa područja Zeničko-dobojskog kantona, a u nedostatku iste i sa područja Federacije kao i cijele Bosne i Hercegovine. Ukoliko se stvore bilo kakvi preduslovi da se uspori ili onemogući realizacija predmetne koncesije na području Općine Vareš, isto će imati dalekosežne posljedice kako na Općinu Vareš tako i na Zeničko-dobojski kanton pa i cijelu Bosnu i Hercegovinu”, zaključili su iz Vlade ZDK, prenosi Klix.

Načelnik Vareša, Zdravko Marošević, ranije je istaknuo da iskopavanje rude u Varešu pozitivno utječe na lokalnu zajednicu, jačajući populaciju i ekonomske aktivnosti. Ova situacija stavlja Vareš u centar pažnje i otvara pitanja o daljnjem razvoju regije.

Podijeli
Exit mobile version