Visoki iranski zvaničnici će danas održati sastanak sa predstavnicima regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razgovarali o mogućoj osveti Izraelu nakon ubistva vođe Hamasa u Teheranu, potvrdilo je pet izvora za Reuters, prenosi Klix.

Situacija u regionu postaje sve napetija nakon jučerašnjeg ubistva Ismaila Haniyeha u Teheranu i višeg komandanta Hezbolaha u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta. Iran i Hamas su optužili Izrael za atentat, dok Izrael, koji je u sukobu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije ni potvrdio ni demantovao ubistvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Izrael već ima dugu historiju izvođenja atentata na neprijatelje u inostranstvu, uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne komandante. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, je jučer naredio Iranu da direktno udari na Izrael kao odmazdu za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu.

U Teheranu je postavljen plakat sa prijetnjom Izraelu na hebrejskom jeziku: “Očekujte smrtnu kaznu”, uz fotografiju Ismaila Haniyeha i džamije Al-Aqsa u Jerusalemu u pozadini.

Podijeli
Exit mobile version