Iako smo navikli da bosanska jela obično budu dobro plasirana na listama po ukusu i po ocjenama svjetskih istraživanja, no ovaj put je priča nešto drugačija.
Naime, na listi koju je objavio svjetski gastro vodič Taste Atlas, bosanska gurabija je završila na 90. mjestu sa ocjenom od 2,8 uz komentar da je siromašna poslastica zbog činjenice da za njenu pripremu ne treba mnogo sastojaka.
„Klasična bosanska poslastica, gurabija je vrsta okruglog, plosnatog kolačića od prhkog tijesta koji se obično pravi od brašna, šećera i ulja. Vjeruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko porijeklo, te je neizostavan dio kulture, tradicije i kulinarskog naslijeđa cijelog Balkana“, napisali su na stranici Taste Atlasa.
Na prvom mjestu kao najlošije ocijenjena hrana našao se islandski Hakari sa ocjenom 1,8, slijede ga američki Ramen Burger sa 1,9, te na trećem mjestu je izraelski Yerushalme Kugel sa ocjenom 2,0.
Gurabija se tako našla u ovom neslavnom društvu kao jedini predstavnik regiona.