Mediteranska dijeta je prehrambeni plan inspirisan ishranom ljudi duž obale Mediteranskog mora, uključujući zemlje poput Italije, Španije, Francuske i Grčke.
Ovaj način ishrane naglašava konzumaciju integralnih namirnica poput povrća, voća, mahunarki i orašastih plodova, te smanjenje unosa ultra-prerađene hrane i brze hrane.
Istraživanja su pokazala da Mediteranska dijeta može biti povezana s raznim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od bolesti srca i održavanje zdrave tjelesne težine.
Za one koji žele slijediti ovaj prehrambeni obrazac radi poboljšanja općeg zdravlja, važno je znati koje namirnice treba jesti i izbjegavati.
Mediteranska dijeta se temelji na visokom unosu biljnih namirnica poput povrća, mahunarki, žitarica i orašastih plodova.
Važno je konzumirati cjelovite, hranjive lokalne namirnice i izbjegavati ultra-prerađenu hranu i dodani šećer.
Maslinovo ulje je glavni izvor masti u ovom načinu ishrane, dok se druge namirnice poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda konzumiraju umjereno.
Iako nema potpuno zabranjenih namirnica, preporučuje se ograničiti unos ultra-prerađene hrane, prerađenog mesa, dodanog šećera i rafiniranih žitarica.
Umjereno konzumiranje vina, posebno crvenog vina, također je dio tradicionalnog mediteranskog načina ishrane.
Namirnice koje se preporučuju u okviru Mediteranske dijete uključuju raznovrsno voće i povrće poput zelenog lisnatog povrća, tikvica, šparoga, jabuka, bobica, citrusa i smokava.
Također, preporučuje se konzumacija različitih vrsta žitarica poput prosa, ječma, farra i heljde, kao i mahunarki poput leće, slanutka i bijelog graha, prenosi Breza X.