Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz i u zadnjem kolu grupne faze od Gruzije na Evropskom prvenstvu, postigavši nešto što nikad niko nije. Uprkos sjajnom početku utakmice i vodstvu od 8:2, naši rukometaši nisu uspjeli zadržati prednost i na kraju su izgubili rezultatom 19:22.

Gruzijci su prvi put izjednačili u posljednjoj sekundi prvog poluvremena nakon što je Bosna i Hercegovina izgubila loptu šest sekundi prije kraja. Nakon toga, Gruzija je preuzela vodstvo pri rezultatu 14:15 i uspjela zadržati prednost do kraja utakmice.

Ovo je vvć treći put za redom da se bosanskohercegovačka reprezentacija susreće s porazima na Europskom prvenstvu. Na prethodna dva takmičenja, 2020. u Švedskoj i 2022. u Bratislavi, također su izgubili sve tri utakmice.

Ovaj niz poraza čini ih jedinom reprezentacijom u historiji koja je na tri uzastopna prvenstva izgubila sve utakmice. Unatoč tome, još uvijek ne možemo reći da smo najgora reprezentacija u historiji, jer ukrajinska reprezentacija s omjerom 2-1-26 izgleda još lošije.

Atmosfera u timu nije bila dobra još od priprema, kada su naši reprezentativci doživjeli uvjerljive poraze u svim susretima. Čini se da selektor Irfan Smajlagić nije imao kontrolu nad svlačionicom, a to je vidljivo i iz izjave golmana Benjamina Burića nakon poraza od Holandije u drugom kolu Eura.

Situacija u bosanskohercegovačkom rukometu je daleko od idealne. Haotično stanje van terena često se prenosi na igru, rezultirajući lošim rezultatima.

U usporedbi s košarkaškom reprezentacijom koja ostaje složna uprkos slabijim rezultatima, fudbal i rukomet u Bosni i Hercegovini već neko vrijeme prolaze kroz probleme iako imamo nekoliko dobrih igrača malo toga funkcioniše onako kako bi trebalo.

Na ovom Evropskom prvenstvu, Bosna i Hercegovina je zauzela posljednje mjesto, jer nam nije uspjela pomoći ni reprezentacija Hrvatske koja je trebala slaviti u duelu sa Rumunijom sa minimalno deset golova razlike, čime bi se Rumunija našla na posljednjem mjestu ukupne tabele prvenstva.

Prethodna dva prvenstva reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je na 23. mjestu, s lošijom gol razlikom od Latvije i Ukrajine.

Sve ovo ukazuje na potrebu za temeljitim promjenama u bosanskohercegovačkom rukometu kako bi se postigao napredak i poboljšali rezultati. Atmosfera u timu i kontrola svlačionice moraju biti poboljšane kako bi se stvorilo povoljnije okruženje za uspjeh.

Podijeli
Exit mobile version