Džemal Bijedić, rođen 12. aprila 1917. godine u Mostaru, bio je istaknuti političar iz komunističkog perioda u bivšoj Jugoslaviji. Nakon što se pridružio pokretu komunista kao gimnazijalac i postao član Partije, Bijedić je aktivno sudjelovao u NOB-u tijekom Drugog svjetskog rata.

Nakon rata, Bijedić je obnašao mnoge visoke političke funkcije, uključujući pomoćnika ministra unutarnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, načelnika Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH, sekretara Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, člana Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine te predsjednika Republičkog vijeća i Skupštine SRBiH.

Najviši politički položaj koji je Bijedić zauzeo bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971. godine. Tokom svoje političke karijere, Bijedić je bio poznat po svojim naporima za razvoj privrede, primjenu principa samoupravljanja, promociju Jugoslavije u inozemstvu i jačanje Pokreta nesvrstanih.

Bijedić je bio poznat po svojoj bliskosti s Josipom Brozom Titom, te je često putovao s njim i susretao se s važnim svjetskim državnicima tog vremena, kao što su Mao Tse-Tung, Gerald Ford i Leonid Brežnjev.

Nažalost, Bijedić je poginuo u avionskoj nesreći na današnji dan 1977. godine na putu prema Sarajevu. Uz njega je poginula i njegova supruga Razija. U nesreći su također izgubili život i troje njihove djece: Dragan, Azra i Milenko. Bijedićeva smrt bila je veliki šok za javnost, budući da je bio na vrhuncu svoje moći i mnogi su ga smatrali mogućim nasljednikom Tita.

Nakon Bijedićeve smrti, pojavile su se spekulacije o mogućoj umiješanosti Titove supruge Jovanke Broz u avionsku nesreću. Jovanke se povezivalo s raznim teorijama zavjere, ali ništa nije dokazano.

Porodica Bijedić pokušala je doći do dokumenata o nesreći koji se nalaze u Beogradu, ali tamošnje vlasti su im to odbile omogućiti. Njihov zahtjev da vide izvještaj o nesreći bio je odbijen bez objašnjenja, a čak ni dijelove aviona nisu imali priliku vidjeti. To je samo dodatno pojačalo sumnje da je pad aviona bio rezultat sumnjivih radnji.

Iako je Bijedićeva smrt bila veliki gubitak, on će ostati upamćen kao omiljeni političar iz komunističkog vremena, posebno u Bosni i Hercegovini, za koju se snažno zalagao. Njegova predanost razvoju privrede, infrastrukture i promociji Jugoslavije ostaje dio njegovog nasljeđa.

Svake godine na dan Bijedićeve pogibije, na sarajevskom groblju Bare okupljaju se poštovaoci lika i djela Džemala Bijedića kako bi odali počast ovom velikom čovjeku. Njegovo nasljeđe i utjecaj i danas su prisutni u političkom i društvenom kontekstu Bosne i Hercegovine.

Iako su okolnosti njegove smrti i dalje obavijene tajnovitošću, Džemal Bijedić ostaje simbol hrabrosti, predanosti i vizionarstva. Njegova politička karijera i borba za autonomiju Bosne i Hercegovine ostaju važni dijelovi povijesti zemlje.

Dok se ne rasvijetle sve okolnosti avionske nesreće koja je odnijela život Džemala Bijedića, njegova ostavština ostaje živa u srcima onih koji su cijenili njegovu hrabrost, liderstvo i predanost napretku Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan 1986. godine rođen je bivši fudbalski reprezentativac Senad Lulić.

Podijeli
Exit mobile version