Na području Zeničko-dobojskog kantona zabilježen je prvi slučaj afričke svinjske kuge. Prvi slučaj zabilježen je na imanju u mjestu Goliješnica, u općini Žepče.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove potvrdila je da je ovo prvi slučaj pojave ove bolesti na području kantona. Sve veterinarske službe, uključujući veterinarsku inspekciju i ovlaštene veterinarske stanice, aktivno su uključene u provedbu propisanih mjera kontrole s ciljem suzbijanja, ranog otkrivanja i sprječavanja širenja bolesti.

Važno je napomenuti da afrička svinjska kuga (ASK) predstavlja virusnu bolest koja pogađa isključivo domaće i divlje svinje te nije opasna ni za ljude ni za druge životinje. Međutim, ova bolest može uzrokovati visoku stopu smrtnosti kod svinja, čak do 100 posto, što predstavlja ozbiljan rizik za sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš.

U cilju zaštite i suzbijanja daljnjeg širenja bolesti, nadležne veterinarske službe poduzimaju sve potrebne mjere. Kontrola i praćenje u skladu sa propisima od ključne su važnosti kako bi se ova bolest suzbila i spriječile potencijalne negativne posljedice. Uz suradnju svih relevantnih institucija i odgovornih pojedinaca, očekuje se uspješna borba protiv afričke svinjske kuge na području Zeničko-dobojskog kantona.

“Divlje i domaće svinje mogu se međusobno zaraziti direktnim kontaktom, posebno putem krvi zaražene svinje. Svinje se mogu zaraziti i konzumiranjem nedovoljno termički obrađenih proizvoda od svinjskog mesa, strvina ili napoja. Do zaraze može doći i indirektno, putem zagađenog alata i opreme (odjeća, obuća, noževi, prijevozna sredstva, i dr.)”, za Klix su rekli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK.

Podijeli
Exit mobile version