Početak proizvodnje koncentrata u rudniku u Varešu odgođen je za nekoliko sedmica zbog kašnjenja u isporuci opreme koja stiže brodovima, saznaje Indikator.ba.

Neočekivana kašnjenja u isporuci opreme, koja je bila uslovljena preusmjeravanjem brodova iz Sueskog kanala, rezultirala su odgodom početka rada Tvornice za preradu u Varešu.

“Glavni razlog za kašnjenje je nedostatak tehničara za instrumentaciju za puštanje u rad i implementaciju, nakon neočekivanih kašnjenja u isporuci opreme. Izvođači električnih i instrumentacijskih radova trenutno su prisutni na gradilištu, a završno testiranje i puštanje u pogon sistema kontrole postrojenja su u toku. Međutim, daljnje kašnjenje u isporuci sakupljača prašine i povezanih cijevi, koje su bile na brodu izvan Sueskog kanala, dovelo je do promjene rute i dolaska u Rijeku 16. januara 2024. Montaža sakupljača prašine je u toku. Ostala infrastruktura povezana s projektom, poput ceste, željeznice, električne energije, pročišćavanja vode i dodatnih usluga podrške, je završena”, pojasnili su za indikator.ba iz Adriatic Metalsa

Ranije je bilo najavljeno da će proizvodnja koncentrata rude u Varešu početi 24. januara. Međutim, zbog kašnjenja u isporuci opreme, taj datum je odgođen.

Adriatic Metals, kompanija koja upravlja projektom, izrazila je povjerenje da će 2024. godina biti solidna za početnu proizvodnju, iako su se pojavila manja nepredviđena kašnjenja u isporuci opreme. Generalni direktor Adriatic Metals, Paul Cronin, izrazio je zahvalnost kompaniji Orion na finansijskoj i operativnoj podršci tokom završnih faza projekta u Varešu.

Adriatic Metals je povukao četvrtu i posljednju tranšu od 30 miliona američkih dolara starijeg osiguranog duga od Orion-a. Prva tromjesečna otplata duga prema Orion-u je reprogramirana sa 30. juna 2024. na 31. decembar 2024., uz 10 tromjesečnih otplata nakon toga.

Procijenjeni konačni kapitalni trošak za Vareški “srebreni projekat” povećao se sa 182 miliona dolara na 188,9 miliona dolara, uključujući i promjene u obimu projekta tokom izgradnje. Povećanje troškova većim dijelom je posljedica kašnjenja i povezanih troškova vlasnika. Adriatic Metals ima potpuno osigurano finansiranje za sve aktivnosti na projektu.

Iako je došlo do odgađanja u početku proizvodnje koncentrata, Adriatic Metals nastavlja s napretkom i uvjeren je da će uspješno realizovati projekat u Varešu.

Podijeli
Exit mobile version