Članovi Upravnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Federacije Bosne i Hercegovine održali su danas press konferenciju u Sarajevu kako bi najavili štrajk upozorenja zbog problematičnog položaja radnika u obrazovnim ustanovama BiH.

Glavni fokus njihovog obraćanja bila je nedovoljna visina plata radnika u srednjem obrazovanju i kulturi, koje su ispod prosjeka u Federaciji Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da su svi reformski procesi koji su sprovedeni u proteklim godinama bili na teret radnika, dodatno pogoršavajući njihov materijalni status.

Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora sindikata srednjeg obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, naglasio je da je stanje u obrazovanju veoma kompleksno i da je neophodno da vlade hitno reaguju i pronađu rješenja za problematičnu reformu obrazovanja i nizak materijalni status radnika u srednjem obrazovanju.

“Pozivamo sve vlade koje su zadužene za finansiranje obrazovanja da hitno traže mjere i načine da se u obrazovanje ulaže maksimum i da plate trebaju biti duplo veće nego što su sada. To je naš zahtjev u ovoj borbi čiji početak najavljujemo, a nećemo odustati, uključujući sve oblike borbe, štrajk upozorenja pa i generalni štrajk”, rekao je Hadžić.

Ova najava štrajka upozorenja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti i nadležnih institucija na teškoće s kojima se radnici u obrazovanju susreću te potaknuti brzu reakciju i traženje adekvatnih rješenja, prenosi Klix.

Podijeli
Exit mobile version