Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u petak da Iran neće započeti rat, ali da će “snažno odgovoriti” svima koji ga budu maltretirali.

Ova izjava dolazi nakon nekoliko dana spekulacija o mogućoj osveti Sjedinjenih Američkih Država nakon što su trojica američkih vojnika ubijena u napadu proiranske grupe na američku bazu u Jordanu prošle subote.

CBS News je u četvrtak objavio da su Sjedinjene Američke Države odobrile planove za višednevne napade protiv više ciljeva u Iraku i Siriji, uključujući iransko osoblje i objekte u tim zemljama.

Raisi je rekao u televizijskom obraćanju: “Nećemo započeti nikakav rat, ali ako nas iko želi maltretirati, snažno ćemo odgovoriti.” Također je istaknuo kako su Sjedinjene Američke Države prethodno govorile da je vojna opcija na stolu, ali da sada kažu da nemaju namjeru sukobiti se s Iranom.

On je također naglasio da vojna moć Islamske Republike nije i nikad nije bila prijetnja nijednoj zemlji, već da osigurava sigurnost na koju se zemlje u regiji mogu osloniti i vjerovati.

Prema izvorima američkih dužnosnika, Sjedinjene Američke Države vjeruju da je bespilotna letjelica koja je ubila trojicu američkih vojnika i ranila više od 40 drugih iranske proizvodnje.

Podijeli
Exit mobile version