Na današnji dan prije 56 godina rođen je Vlade Divac, proslavljeni jugoslovenski i srbijanski košarkaš i humanitarca. Divac je bio pravi revolucionar u svijetu košarke, ostavljajući neizbrisiv trag na dva ključna područja.

Prvo, Vlade je bio jedan od prvih evropskih igrača koji su se upustili u NBA avanturu, otvarajući put za mnoge druge košarkaše. Njegov uspjeh u najjačoj ligi na svijetu bio je inspiracija za mnoge mlade igrače iz Europe.

Drugo, Divac je promijenio percepciju o ulozi centra u košarci. Pokazao je da ovi veliki momci mogu imati snažan utjecaj na igru ne samo kroz postizanje poena i skokova, već i kroz asistencije. Vlade je bio majstor dodavanja, s izuzetnim pregledom igre i sposobnošću da pronađe saigrače u otvorenom prostoru.

Njegove brojke u NBA ligi su impresivne – preko 13 000 poena, 9 000 skokova i 1 500 blokada. To ga svrstava u elitno društvo samo sedam košarkaša koji su postigli takve rezultate.

Vlade je karijeru gradio u nekoliko klubova, uključujući Sloge, Partizan, LA Lakerse, Charlotte Hornets, Crvenu zvezdu i Sacramento Kingse. Njegov doprinos razvoju evropske košarke priznat je kroz uvrštenje u grupu od 50 ljudi koji su najzaslužniji za napredak evropske košarke. Također, Vlade Divac je postao član FIBA Kuće slavnih, što je još jedno priznanje za njegovu izuzetnu karijeru i doprinos košarci.

Podijeli
Exit mobile version