Pravni fakultet u Sarajevu predstavlja temelj visokoškolske pravne edukacije u Bosni i Hercegovini, osnovan je 20. augusta 1946. godine, smatra se najstarijim pravnim fakultetom u Bosni i Hercegovini.

Njegov nastanak označio je početak savremene historije visokoškolske nastave u zemlji. Prva akademska godina započela je na današnji dan 1947. godine, a ukupno je upisano 334 studenta. Već od školske godine 1963/64. broj upisanih studenata rastao je, a te godine upisano je preko 1000 studenata.

Matičari Pravnog fakulteta u Sarajevu bili su akademik prof. dr. Mehmed Begović, redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, akademik prof. dr. Gorazd Kušej, redovni profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani, i prof. dr. Pavao Rastovčan, redovni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Prvi nastavnici Pravnog fakulteta u Sarajevu izabrani su od strane matičara. Dr. Aleksandar Solovjev i dr. Branislav Nedeljković postali su redovni profesori za historijsko-pravne predmete, dok su dr. Miloš Bajić za Rimsko pravo i dr. Hamdija Ćemerlić za Ustavno pravo postali vanredni profesori. Također, Dragomir Krndija je imenovan honorarnim nastavnikom za Političku ekonomiju, a Drago Ljubibratić za Teoriju države i prava.

Ovi prvobitni nastavnici su kasnije birali i angažovali druge nastavnike koji su pridonijeli razvoju i rastu Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Kroz godine postojanja, Pravni fakultet u Sarajevu je prošao kroz različite pravne režime u skladu s tadašnjim saveznim i republičkim zakonima o visokoškolskom obrazovanju. Uprkos promjenama u pravnom okruženju, fakultet je ostao samostalna javna ustanova čija je djelatnost usmjerena na organizaciju nastave, istraživanje i stručni rad.

Nakon Dejtonskog sporazuma, pravo osnivača nad fakultetom preneseno je na Kanton Sarajevo, u skladu s donesenim kantonalnim Zakonom o visokom obrazovanju. Fakultet i dalje igra ključnu ulogu u pružanju visokokvalitetne pravne edukacije i obrazovanja mladih pravnika u Bosni i Hercegovini.

Podijeli
Exit mobile version