Policija u Zeničko-dobojskom kantonu će dobiti novi kolektivni ugovor koji će osigurati povećanje osnovice plate i naknade za minuli rad. Ovo povećanje rezultat je uspješnih pregovora između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Sindikata Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su postigli dogovor o poboljšanju materijalnog statusa policajaca.

Prema novom kolektivnom ugovoru, osnovica plate policajaca će se povećati sa 379,50 na 415 KM. Također, naknada za minuli rad će se povećati sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu staža, počevši od 1. januara 2024. godine.

Predsjednik Sindikata policije MUP-a ZDK, Vlatko Popov, istakao je da sindikat nije imao nerealnih zahtjeva te da su sagledali cjelokupnu situaciju i postigli zajedničko rješenje. Ovo je rezultat dobre saradnje između sindikata i Vlade.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Nezir Pivić, istakao je da je povećanje plate logičan korak, s obzirom na rast troškova života. Cilj Vlade je poboljšati materijalni status policijskih službenika. On je također naglasio da je ovo trenutno najveća plata za policiju u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je ranije potpisan i kolektivni ugovor kojim su prosvjetni radnici dobili najveće plate u FBiH. Osnovica od 415 KM predstavlja najvišu u svih deset kantona.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Emir Vračo, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom. Istakao je da je fokus Vlade i MUP-a usmjeren na opremanje policije kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost njihovog rada. Naglasio je da je ovo povećanje plate važan korak u poboljšanju materijalnog statusa policijskih službenika.

Pored postignutog dogovora o povećanju plata, u Zenici se također nastavlja sa infrastrukturnim projektima. Bazen u Industrijskoj školi u Zenici, koji je već osam godina van funkcije, će biti rekonstruiran ove godine. Ovaj bazen je bio jedino mjesto za obuku plivača u Zenici, a njegova rekonstrukcija će omogućiti povratak plivačkih aktivnosti i razvoj sportskih talenata u tom području.

Podijeli
Exit mobile version