Harland Sanders, poznat kao osnivač “Kentucky Fried Chicken” lanca restorana, bio je čovjek koji je dokazao da godine starosti i nedostatak novca ne moraju biti prepreka za postizanje uspjeha. Sa 65 godina, primio je svoju prvu državnu penziju od samo 99 dolara, što je bio jedini prihod koji je imao. Shvativši da mora nešto promijeniti u svom životu, odlučio je da preokrene svoju situaciju.

Sanders je imao “kapital” koji je bio njegov jedinstveni recept za piletinu sa 11 začinskih biljaka. Ovaj recept je smislio kao dječak dok je kuvao za svoju bolesnu majku. Spreman da unovči svoj recept, Harland je napustio svoju kuću u Kentuckyu i krenuo na putovanje kroz različite američke gradove.

Sanders je obilazio brojne restorane i nudio vlasnicima svoj recept za piletinu. Međutim, odbijen je od strane preko 1.000 vlasnika restorana. Mnogi su se čak smijali njegovoj uštirkanoj bijloj košulji i bijelim pantalonama. Ipak, Sanders nije odustajao iako je odbijen tačno 1.009 puta.

Ali onda se dogodilo čudo. Pit Harman u South Salt Lakeu rekao je DA. Pristao je da postane partner Harlandu Sandersu. 1952. godine, otvorili su prvi “Kentucky Fried Chicken” restoran, a ostalo je historija.

Sanders je 1964. godine prodao svoj udio u lancu za dva miliona dolara. Tada mu je bilo 74 godine. Iako je postigao finansijski uspjeh, Harland Sanders nije se povukao. Do svoje smrti sa 90 godina, neprestano je putovao i obilazio prodavnice u lancu koji je osnovao, prelazeći više od 400.000 kilometara.

Podijeli
Exit mobile version