Na današnji dan 1993. godine, svijet je izgubio jednu od najznačajnijih srpskih pjesnikinja, Desanku Maksimović. Desanka je imala izuzetan uticaj na afirmaciju ženskog literarnog stvaranja i ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti.

Rođena je 16. maja 1898. godine u selu Rabrovica kod Valjeva, ali je njena porodica ubrzo preselila u Brankovinu, gde je provela svoje detinjstvo. Desanka je završila gimnaziju u Valjevu, a potom je upisala Filozofski fakultet u Beogradu. Nakon završenog školovanja, radila je kao profesor srpskog jezika u raznim školama od 1923. do 1953. godine.

Desanka Maksimović je za svoj rad dobila brojna priznanja i nagrade. Među njima su Vukova nagrada, Njegoševa nagrada, nagrada AVNOJ-a, kao i počasno građanstvo Valjeva. Njeno djelo je bilo veoma cijenjeno i voljeno kako među kolegama piscima, tako i među čitaocima.

Desanka je počela da piše poeziju još u srednjoj školi, a njena prva publika i podrška bili su drugovi i drugarice iz razreda. Njihova podrška je hrabrila Desanku da nastavi da piše i izražava svoje misli kroz stihove.

Njena poezija je obuhvatala širok spektar tema, od ljubavi i prirode do ratnih stradanja i socijalne pravde. Njena dela su često bila emotivna, iskrena i duboka, osvajajući srca čitalaca širom sveta. Desanka

Maksimovićeva je svojim stihovima uspjela da prenese snažne emocije i da dotakne srca čitalaca. Njena poezija je bila jednostavna, ali duboka, puna istine i ljubavi prema životu. Kroz svoje pjesme, Desanka je često isticala važnost ljubavi, prijateljstva, ljepote prirode i duhovnosti.

Njeno najpoznatije djelo je pjesma “Kosovka djevojka”, koja je postala simbol hrabrosti, žrtve i nacionalnog ponosa. Ova pjesma je postala neizostavni dio srpske književnosti i kulture, i često se izvodi na važnim događajima i proslavama.

Desanka Maksimović je bila i veliki humanitarac. Tokom Drugog svjetskog rata, aktivno je učestvovala u pomaganju ranjenicima i izbjeglicama. Njen humanitarni rad i angažman su bili odraz njenog saosjećanja i želje da pomogne onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

Podijeli
Exit mobile version