Svake godine, 15. februara, obilježava se Međunarodni dan djece oboljele od raka kako bi se skrenula pažnja na potrebe porodica koje se suočavaju s ovim teškim izazovom. Ovaj dan simbolizuje dragocjenost dječijeg života i podsjeća nas na hrabre male heroje koji se svakodnevno bore protiv malignih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija postavila je cilj da do 2030. godine značajno smanji bol i patnju djece koja se suočavaju s rakom kroz globalnu inicijativu.

Rano otkrivanje raka ima ključnu ulogu u uspješnom liječenju. Najčešća maligna oboljenja kod djece su leukemija, karcinomi mozga i limfomi. Roditelji imaju važnu ulogu u pružanju podrške svom djetetu tokom liječenja, što je emocionalno izazovno.

Svake godine, više od 160.000 djece oboli od raka, a oko 90.000 izgubi bitku s ovom bolešću. Istraživanja su pokazala da je vrlo mali broj slučajeva raka kod djece uzrokovan faktorima okoline ili načinom života. Nažalost, svaka tri minute jedno dijete izgubi svoj život zbog raka.

U razvijenim zemljama, stopa smrtnosti od raka u djece iznosi oko 20%, dok je u zemljama s niskim resursima ta stopa oko 80%. Saradnja između medicinskog osoblja i roditelja u bolnici ključna je za uspješno liječenje. Veliku podršku djeci oboljeloj od raka pružaju i škole i cjelokupni obrazovni sistem, kako bi im se olakšao proces liječenja.

Podijeli
Exit mobile version