Na današnji dan, 1932. godine, rođena je engleska filmska glumica Elizabeth Taylor, jedna od najvećih holivudskih zvijezda svih vremena. Debitovala je 1942. godine u filmu “Lassie Come Home”, brzo postajući svjetski poznata zvijezda još kao djevojčica.

Taylor je osvojila dva Oskara i bila nominirana još četiri puta. Prvi Oskar osvojila je 1960. za film “Butterfield 8”, a drugi 1966. za “Who’s Afraid of Virginia Woolf?” U oba filma, njezini partneri bili su njezini tadašnji supruzi, Eddie Fisher i Richard Burton.

Počastvovana je titulom Dame Britanskog carstva 2000. godine i primila je nagradu za životno djelo 1997. Bila je poznata po svojim ulogama u filmovima poput “A Place in the Sun”, “Ivanhoe”, “Elephant Walk”, “Giant”, “Cleopatra”, “The Sandpiper”, “Cat on a Hot Tin Roof”, “Suddenly, Last Summer”, “The Taming of the Shrew”, “Doctor Faustus”, “Reflections in a Golden Eye”, “Secret Ceremony”, i mnogim drugima.

Taylor se udavala osam puta za sedam supružnika, uključujući dva braka s Richardom Burtonom. Pored svoje uspješne karijere u glumi, bila je poznata po svojim humanitarnim naporima, uključujući promoviranje svijesti o AIDS-u nakon smrti svog prijatelja i kolege glumca Rocka Hudsona od te bolesti. Elizabeth Taylor ostaje ikona filmske industrije i legenda koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu zabave.

Podijeli
Exit mobile version