Esad Arnautalić, rođen je na današnji da 1939. godine u Sarajevu, bio je istaknuta figura u muzičkom svijetu Bosne i Hercegovine.

Poznat kao jedan od osnivača Orkestra Radio-televizije Sarajevo i Muzičke produkcije Radio Sarajeva, Arnautalić je bio pokretač festivala Vaš šlager sezone i Prvi aplauz. Njegova uloga kao muzičkog autora, aranžera i velikog promotera muzike za djecu zaradila mu je nadimak “otac zabavne muzike BiH”.

Godine 1962., zajedno sa svojim bratom Ismetom Nunom Arnautalićem, osnovao je legendarnu grupu Indexi. Grupa je brzo postala jedna od najpopularnijih pop-rok grupa u bivšoj Jugoslaviji, a njihove pjesme i dalje ostaju omiljene među ljubiteljima muzike.

Kao autor muzike i aranžer, Arnautalić je stvorio neke od najpoznatijih pjesama jugoslovenske muzike, uključujući “Kud plovi ovaj brod”, “U dugim noćima”, “Bila je tako lijepa”, “Život piše romane” i “Sviraj mi o njoj”. Njegovo djelo za djecu, posebno pjesma “Djeca su vojska najjača”, ostavilo je dubok trag u muzičkoj kulturi regiona.

Pored toga, Arnautalić je stvarao i značajna muzička djela za pozorište, film i televizijske serije, uključujući teme za filmove poput “Miris dunja”, “Ovo malo duše”, “Azra” i “Savršeni krug”.

Esad Arnautalić preminuo je 4. decembra 2016. godine u 77. godini

Podijeli
Exit mobile version