Vareš je oduvijek bio mjesto gdje su rađali se i odrastali mnogi uspješni ljudi na svim poljima od kulture, politike pa do sporta. Naša, Vareška, Inela Kovačević je zahvaljujući vrhunskim rezultatima uspjela ono o čemu mnogi mogu samo da maštaju. Inela je proglašena za jednu od najboljih sportistkinja kantona u prošloj godini i tako se našla rame uz rame sa uspješnim sportistima poput Elvedine Muzaferije, Amela Tuke, Mesuda Pezera o kojima svakodnevnom imamo priliku čitati.

Da Inelin rezultat i uspjeh ne bi prošao ‘ispod radara’, svjesni bitnosti njenog uspjeha odlučili smo Inelu kontaktirati i odraditi prvi službeni intervju Vareškog vijestnika, a Inela se nametnula kao idealan izbor jer sa kime odraditi prvi intervju nego sa najboljom od najboljih u kantonu.

Naše prvo pitanje bilo je kada si počela trenirati karate i šta te inspirisalo da se baviš ovim sportom?

“Karate sam počela trenirati sa osam godina. Moji roditelji su prepoznali moj talenat za sport i odlučili su me upisati u Karate Klub Vareš, prvenstveno zbog fizičke aktivnosti, pa onda i zbog samoodbrane. Nakon nekoliko vremena to je prešlo u veliku ljubav”, na početku razgovora rekla nam je Inela.

Nakon što je karate postalo velika ljubav, počeli su se redati i uspjesi, od Inele smo zatražili da nam izdvoji svoje najveće dosadašnje uspjehe?

Na ovo pitanje Inela nam je odgovorila riječima: “Kao najveće uspjehe izdvojila bih: Svjetsko prvenstvo u Beogradu 2023. godine gdje sam individualno osvojila drugo i treće mjesto, a sa svojom ekipom sam bila na drugom mjestu, izdvojila bih i Evropsko prvenstvo u Portugalu, također 2023. godine gdje sam sa svojom ekipom osvojila treće mjesto. Istakla bih također da sam sa ekipom osvojila još tri treća mjesta na različita tri Evropska prvenstva u periodu od 2017. do 2019. godine.”

Put do svih nabrojanih uspjeha nije jednostavan i lagan pa smo sjajnu karatašicu upitali koje su njene ključne tehnike i strategije u borbi kojima se koristi?

“Moje ključne tehnike i strategije u borbi su kontrola, smirenost i udarci nogom”, spremno nam je odgovorila Inela.

Osim tehnika i strategija bitna je i priprema kako fizička tako i mentalna i upravo to nas je zanimalo i pitali smo varešku karatašicu na koji način se ona priprema za takmičenja sa gledišta fizičke i mentalne pripreme?

Inelin odgovor na ovo pitanje glasio je: “Što se tiče fizičkih priprema, to su treninzi četiri puta u sedmici, a mentalno je bitno samo biti smiren i samopouzdan.”

Obzirom da je Inela još uvijek srednjoškolka, a da mnogi upravo kao izgovor između ostalog navode manjak vremena, upitali smo Inelu kako jedna uspješna sportistkinja poput nje balansira obaveze i treninge?

“Balans između treninga i ostalih obaveza je vrlo težak za ostvariti, ali sve se može stići kada se malo potrudimo”, kratko nam je odgovorila naša sagovornica.

Obzirom da i u karateu kao i u svim drugim sportovima i oni najuspješniji budu poraženi, upitali smo Inelu na koji način se ona nosi sa porazima?

Imala je naša uspješna Vareška spreman odgovor i na to pitanje: “Sa porazima nikada nisam imala problema, jer svaki poraz me potakne da se još više trudim i da sljedeći put budem bolja i da pobijedim”, odgovorila nam je.

Naše naredno pitanje ticalo se budućnosti odnosno koji su Inelini ciljevi koje ima namjeru ispuniti u budućnosti te na koji način bavljenjem karateom utiče na nju i njen privatni život van sportskih terena?

“Ja sam trenutno crni pojas 1. dan, sudija i trener. Moji ciljevi su da u bližoj budućnosti položim test za 2. dan crnog pojasa… Karate je takav sport da te ući nekoj samokontroli, smirenosti, sportskom duhu, zdravom životu, disciplini i racionalnom razmišljanju”, Inelin je odgovor na naša dva pitanja.

Za kraj našeg intervjua od Inele smo tražili da da savjet mladim djevojkama, ali i svim ostalim mladim sugrađanima koji razmišljaju o bavljenju karateom.

“Moj savjet za mlade djevojke koje razmišljaju o početku bavljenja bio bi, bavljenje karateom je odličan izbor jer osim toga što će naučiti mnogo o samoodbrani steći će i mnoge druge vještine, a ono što je najbitnije svojom fizičkom aktivnošću će doprinijeti svom zdravstvenom stanju, bolje će korisititi svoje slobodno vrijeme, izrast će u bolje osobe sa čvrstim stavovima”, za kraj našeg ugodnog razgovora poručila je nasmijana Inela.

Podijeli
Exit mobile version