Rođen na današnji dan 1927. godine u Donjoj Mahali, u Mostaru, Himzo Polovina je bio istaknuti bosanskohercegovački pjevač, doktor specijalist neuropsihijatrije i poznati tumač starogradske pjesme, posebno sevdalinki. Njegov muzikalni talenat je već u ranoj mladosti prepoznat, stičući prva pjevačka saznanja od svog oca Mušana, koji je svirao šargiju.

Himzo je bio član folklornog ansambla RKUD “Abrašević” i nastupao je širom bivše Jugoslavije. Pored muzičke karijere, Himzo je studirao medicinu i postao uspješan neuropsihijatar, primjenjujući metode psihijatrije, socioterapije i muzikoterapije. Bio je cijenjen ljekar u Bolnici za mentalnu rehabilitaciju Jagomir u Sarajevu.

Duboko razumijevanje duha sevdalinki i autentičnost njegove interpretacije starogradske pjesme ostavili su veliki trag u bosanskoj kulturi. Himzo Polovina je za svoj umjetnički doprinos primio mnoga priznanja, uključujući Estradnu nagradu BiH i bivše Jugoslavije.

Umro je 5. augusta 1986. godine u Sarajevu, ali njegovo naslijeđe i muzičko djelo i dalje žive kroz generacije ljubitelja muzike i poštovaoca sevdaha.

Podijeli
Exit mobile version