Nakon što smo odradili i objavili intervju sa sjajnom sportistkinjom Inelom Kovačević, na red je došao i intervju sa našom Aminom Hrvat koja je također proglašena jednom od najboljih sportistkinja kantona na svečanoj ceremoniji dodjela nagrada za najbolje sportiste Zeničko dobojskog kantona u prošloj godini. Amina je mlada i perspektivna taekwondoistica koja konstantno napreduje i često se sa mnogo uspjeha i medaljama vraća sa takmičenja kako domaćih tako i internacionalnih.

Naše prvo pitanje za Aminu bilo je kako zapravo taekwondo utiče na njeno samopouzdanje i mentalnu snagu?

“Taekwondo zapravo pozitvno utiče na samopouzdanje i mentalnu snagu. Što se tiče samopouzdanja to sam pretežno stekla kroz polaganja za nova zvanja, redovnog vježbanja kao i napredovanja u svemu tome. Treniranjem ovog sporta dodatno sam ojačala svoju mentalnu snagu, a kako mentalnu tako i fizičku. Kroz treniranje spoznala sam dosta načina kako taekwondo utiče na moju mentalnu snagu, a neki od njih su: fokus, samo-disciplina, emocionalna kontrola…”, rekla nam je Amina.

Zanimalo nas je također i šta je mlada Amina naučila kroz taekwondo treninge i takmičenja?

Na ovo pitanje Amina nam je odgovorila: “Kroz taekwondo sam naučila mnogo toga, kao što su:upornost,disciplina,hrabrost i poštovanje. Ove lekcije koje sam ja naučila kroz taekwondo ne moraju biti korisne samo u sportu nego i u svakodnevnom životu.”

Obzirom da je tawkwondo kontaktni sport u kojem se takmičari međusobno bore Aminu smo upitali kaok se ona priprema za protivnike i borbe sa njima?

“Priprema za specifične protivnike ili situacije u borbi je uvijek sa trenerom gdje prvo procjenjujemo protivnika i na kraju taktiku koja bi mogla dobro doći u svakom trenutku borbe”, otkrila nam je uspješna vareška taekwondoistkinja koja je član Taekwondo kluba Bosna.

Dalje smo Aminu upitali koja je njena omiljena tehnika i zbog čega?

“U taekwondou postoji više vrsta ručnih i nožnih tehnika,i njihova upotreba zavisi od samog toka borbe i protivnika. Ali najčešće primjenjujem tehniku udarca nogom to jest bočni udarac ili yop chagi”, bio je Aminin odgovor.

Kako smo već naveli taekwondo spada u grupu borilačkih vještina u kojem se nerijetko dešavaju i povrede kao i u mnogim drugim sportovima, pa nas je zanimalo na koji način se balkanska viceprvakinja fizički i emocionalno oporavlja od povreda?

Na ovo pitanje Aminin odgovor bio je: “Kako se u taekwondo borbi primjenjuje puni kontakt sa protivnikom, tako lakše dolazi i do određenih povreda. Samim treningom i fizičkom spremom, priremam svoje tijelo da lakše podnesem eventualne povrede.Pravilnim i čestim treninzima već smo pripremljeni na sve vrste povreda, zbog toga se fizički i emiocionalno vrlo brzo oporavljam.”

Obzirom da je Amina mlada, a svi mladi vole zabavu, zanimalo nas je kako ona kao uspješna sportistkinja uspijeva balansirati između discipline i zabave na svojim treninzima?

“Kod balansiranja između zabave i discipline na treningu važno je da se nađe pravi odnos. Samim fokusom na disciplinu i vježbanje ne mora biti dosadno, najvažnije je da nađem sparing partnera koji mi odgovara i s kojim ću se osjećati motivisano i zabavljeno”,

Zanimalo nas je također koliko i kako sport kojim se bavi utiče na odnose sa ljudima koji ju okružuju?

“Odnos sa ljudima u mom životu obično postaje pozitivniji jer taekwondo podučava vrijednostima poput poštovanja, samodiscipline i saradnje, što se odražava i u mojim međuljudskim odnosima”, rekla nam je Amina.

Došli smo do pitanja o tome kako se Amina osjeća na međunarodnim takmičenjima kada predstavlja svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu?

Aminin odgovor na ovo pitanje bio je: “Osjećam se iznimno ponosno kada predstavljam svoju zemlju na međunarodnim takmičenjima, jer je to prilika da pokažem svoju posvećenost i predstavim svoju zemlju na najbolji mogući način.”

Razgovor nas je odveo i na bitne momente iz prošlosti pa nas je zanimalo čega se to Amina rado sjeća iz svoje bogate karijere?

“Moji omiljeni trenutci i uspomene su pretežno na takmičenjima kao što je to bilo Balkansko prvenstvo 2021. godine gdje sam svojim trudom i treniranjem postala Balkanska prvakinja, kao i finalna borba na Balkanskom prvenstvu 2023. godine koju sam odradila sa dvostrukom olimpijskom prvakinjom Mlicom Mandić iz Srbije”, spremno je odgovorila naša sagovornica.

Obzirom da u našoj lokalnoj zajednic taekwondo nije toliko zastupljen i atraktivan zanimalo nas je kako Amina vidi svoju ulogu u promociji ovog sporta u Varešu?

“Svoju ulogu u promovisanju taekwondoa u mojoj zajednici vidim kao izuzetno važnu. Kroz organizovanje događaja, podučavanje i motiviranje drugih mladih ljudi, nastojim širiti svijest o koristima taekwondoa te poticati zdrav način života, samopouzdanje i poštovanje među ljudima u zajednici”, za kraj ugodnog razgovora, poručila je mlada Amina.

Podijeli
Exit mobile version