Dražen Ričl, poznatiji kao Zijo, bio je multi-talentovani umjetnik koji je ostavio dubok trag u svijetu glume, muzike i komedije. Rođen na današnji 1962. godine u Sarajevu, Zijo je odrastao sa majkom Elvirom na Koševu. Pokazivao je interesovanje za muziku još od ranog doba, završivši nižu muzičku školu sa smjerom akustične gitare.

Nakon završetka II sarajevske gimnazije, upisao je fakultet novinarstva, ali je svoju strast prema muzici i komediji usmjerio ka različitim umjetničkim područjima. Osnovao je nekoliko muzičkih grupa, svirajući gitaru i komponujući pjesme. Postao je poznat po svom humoru i nadrealističkom pristupu, te je postao jedan od pokretača “Novog primitivizma”.

Zijo je bio i dio popularne muzičke grupe “Elvis J. Kurtovich”, a kasnije je postao frontman i osnivač grupe “Crvena Jabuka”. Međutim, njegova karijera je prekinuta tragičnom saobraćajnom nesrećom kod Jablanice u septembru 1986. godine. Poginuo je basista grupe “Crvena Jabuka”, a Zijo je zadobio teške povrede od kojih je preminuo nekoliko dana kasnije, 1. oktobra 1986. godine.

Dražen Ričl, Zijo, sahranjen je na sarajevskom groblju Bare, a na njegovom nadgrobnom spomeniku u obliku presječene jabuke uklesan je stih iz jedne od njegovih pjesama

Podijeli
Exit mobile version