Implementacija Uredbe o jedinstvenim policijskim uniformama u Federaciji Bosne i Hercegovine aktivno se provodi u Zeničko-dobojskom kantonu, dok ostali kantoni još uvijek nisu pokrenuli postupak realizacije ove uredbe.

U skladu sa Uredbom, koja je usvojena u julu 2023. godine i trebala bi se primjenjivati od prvog januara 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo trenutno je obustavilo postupak javne nabavke zbog pristiglih žalbi na tendersku dokumentaciju.

Kako su za Klix.ba saopštili iz Uprave policije Kantona Sarajevo, sve žalbe su odbačene kao neuredne jer žalitelji nisu dostavili potrebne dokaze o uplati naknade za pokretanje žalbenog postupka i administrativne takse. Zbog toga je postupak javne nabavke za policijske uniforme privremeno obustavljen.

S druge strane, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona već je aktivno u procesu realizacije Uredbe. Raspisan je tender za nabavku policijskih uniformi i obuće za policijske službenike, sa rokom za dostavljanje ponuda koji ističe krajem marta odnosno početkom aprila 2024. godine.

Planirano je da jedinstvene policijske uniforme u Federaciji BiH budu dominantno plave boje, sa posebnim sakoom za policijske službenice. Specijalne policijske jedinice nosit će maskirnu jaknu, dok će članovi tih jedinica nositi bordo beretke. Interventne jedinice će nositi beretke plave boje, dok će svi policajci u Federaciji BiH nositi iste šapke kao dio osnovne uniforme i kačkete kao dio radne uniforme, prenosi Klix.ba.

Podijeli
Exit mobile version