Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno s Centrom za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona i lokalnim partnerima, tokom ove sedmice provodi promociju Programa za zapošljavanje osoba s invaliditetom za 2024. godinu.

Prezentacija programa održana je jučer u sali Skupštine ZDK u Zenici, dok će danas u 11 sati biti promovisan u prostorijama Dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Žepču. Sutra će promocija biti održana u JU Centru za kulturu, sport i informisanje Altindag u Visokom, također s početkom u 11 sati, dok će u četvrtak u isto vrijeme biti organizovana u prostorijama Agencije za razvoj općine Tešanj.

Direktor JU Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK-a, Ernad Metaj, istaknuo je da se radi o programima sufinansiranja vrijednim oko 10 miliona KM, te je izrazio zabrinutost zbog malog korištenja sredstava za subvencije od strane korisnika iz ZDK-a. Navodi da je zakonska obveza da svako preduzeće, svakog 16. zaposlenog, ima osobu s invaliditetom, no većina preduzeća preferira plaćati naknadu Fondu umjesto zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Metaj je istaknuo inicijativu JU Centra za osnivanje zaštitnih radionica u kojima bi se zaposlili korisnici njihovih usluga i drugi s invaliditetom. Centar raspolaže s tri CNC mašine te planira otvaranje radionica za tekstil, stolarstvo i radionice za domaćinstvo i kuhanje. Metaj ističe da je cilj programa sufinansiranje postojećih radnih mjesta osoba s invaliditetom te poticanje novog zapošljavanja, s naglaskom na novo zapošljavanje osoba s invaliditetom. Program se raspisuje dva puta godišnje kako bi pružio podršku u stvaranju mogućnosti za zapošljavanje ove populacije.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom pruža potporu preduzećima prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom, isplaćujući naknadu od 12.000 do 20.000 KM, ovisno o stepenu invaliditeta zaposlenika. Ovakve inicijative su važne za osiguravanje ravnopravnosti i inkluzije osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Kroz program promocije zapošljavanja osoba s invaliditetom za 2024. godinu, nadaju se većem interesu i uključivanju preduzeća u stvaranju radnih mjesta za ovu ranjivu populaciju. Inicijative poput ove pružaju prilike za osnaživanje osoba s invaliditetom i doprinose izgradnji inkluzivnog društva koje cijeni različitosti i pruža jednake mogućnosti za sve.

Podijeli
Exit mobile version