Na današnji dan se obilježava godišnjica smrti jednog od najvećih pisaca naših prostora – Ive Andrića. Rođen 9. oktobra 1892. godine u Docu na Lašvi, Andrić je ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj književnosti svojim djelima i angažmanom.

Andrić je odrastao u Sarajevu, a nakon smrti oca preselio se u Višegrad kod tetke. Obrazovanje je nastavio u Sarajevu i Zagrebu, a kasnije u Beču i Krakowu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Grazu, a doktorirao u Krakowu na temu bosanskog duhovnog života pod turskom vlašću.

Pored poezije, Andrić je stekao svjetsku slavu prozom. Njegova djela, poput “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika” i “Prokleta avlija”, tematski su povezana sa Bosnom, koju je nazvao “zemljom mrke ljepote”.

Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, a novac od nagrade odlučio je pokloniti za unapređenje bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini. Njegova plemenitost i ljubav prema rodnoj zemlji ostaju neizbrisivi.

Umro je u Beogradu 13. marta 1975. godine, ali njegova djela i dalje žive i inspirišu generacije širom svijeta. Ivo Andrić će zauvijek ostati simbol bosanske književnosti i kulture.

Podijeli
Exit mobile version