Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak (15. marta) da će Ukrajina biti kažnjena zbog “pokušaja ometanja ruskih predsjedničkih izbora granatiranjem civilnih meta na ruskom teritoriju i slanja 2.500 naoružanih vojnika u pokušaju da probiju ruske granice.”

Putin se obratio vojnim komandantima, šefovima obavještajnih agencija i najutjecajnijim civilnim čelnicima, istaknuvši da “takvi zločini neće proći nekažnjeno”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Kako bi poremetili glasački proces i zastrašili ljude, barem u pograničnim područjima, režim u Kijevu pokušava izvesti kaznene akcije, ciljajući civilna naselja u Rusiji”, naglasio je Putin.

Dodao je da “neprijateljski napadi neće proći nekažnjeno”, ističući da je ruska protuzračna odbrana srušila 95 posto projektila i granata, te da je poginulo troje civila.

Prema Putinovim riječima, izvršena su četiri napada na područje Belgoroda i jedan napad na područje Kurska, a iza tih napada stoje ukrajinski provokatori, uz podršku 35 tenkova i 40 oklopnih vozila.

Putin je naveo da je oko 60 posto vojnika ubijeno, a uništena je polovina oklopnih vozila.

“Siguran sam da će naši ljudi, naš ruski narod, na ovo reagirati još većom solidarnošću. Koga su oni odlučili zastrašiti? Ruski narod?”, upitao se ruski predsjednik, prenosi Al Jazeera.

Podsjećamo, u Rusiji su u toku trodnevni predsjednički izbori koje će prema pisanju medija gotovo sigurno pripasti Vladimiru Putinu koji će tako dobiti novi šestogodišnji mandat.

Podijeli
Exit mobile version