Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održat će se u srijedu, 17. aprila ove godine, što predstavlja izazov za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini jer je srijeda biti radni dan u našoj zemlji, a većina biračkih odbora locirana je u školama.

Državno izborno povjerenstvo Hrvatske (DIP) u petak nije željelo procjenjivati kako će odluka da se parlamentarni izbori održe srijedom, a ne nedjeljom, uticati na odaziv birača u dijaspori, no ističu da će biti logistički izazovno pripremiti ih jer je u BiH puno biračkih mjesta izmješteno u škole, prenosi Hina.

“Bit će izazovno organizirati izbore u inozemstvu jer su u BiH, gdje je mnogo birača, biračka mjesta iz ambasada i konzulata izmještena u škole kako bi se smanjila gužva na izborni dan”, izjavio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

S obzirom na to da je srijeda redovan radni dan, organizacija izbora će biti otežana, pa će DIP u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova razmotriti mogućnost zamjenskih mjesta za glasanje. Ako to nije moguće, glasat će se u diplomatskim misijama ili konzulatima, dodao je Hojski.

Podaci ukazuju na značajan broj biračkih mjesta u školama širom BiH, poput 20 u Mostaru, šest u Sarajevu, četiri u Livnu, deset u Vitezu te tri u katoličkom školskom centru u Tuzli.

Podijeli
Exit mobile version