Ustavni sud Hrvatske će u ponedjeljak (17. marta) odlučivati o ustavnosti najave predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidovati za premijera na izborima sljedećeg mjeseca.

Prema saopštenju Ustavnog suda, zakazan je Stručni sastanak sudaca i Sjednica Suda s dnevnim redom koji uključuje nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u vezi s Milanovićevom izjavom.

Milanović je iznenadio javnost objavom da će se kandidovati za premijera, planirajući dati ostavku na funkciju predsjednika nakon parlamentarnih izbora. Dio ustavnih stručnjaka smatra da bi kao kandidat na izborima trebao odmah podnijeti ostavku.

Kao socijaldemokrat i populist, Milanović će se kandidovati kao nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici. Najavio je pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa. Izbori za parlament s 151 mjestom održat će se 17. aprila.

Milanović je bio u sukobima s aktuelnim premijerom Andrejem Plenkovićem, često se prepirući oko javnih politika, ekonomije i borbe protiv pandemije COVID-a 19. Njihovi sukobi su rezultirali čestim vrijeđanjima i odbijanjem susreta.

Odluka Ustavnog suda o ustavnosti Milanovićeve kandidature za premijera bit će važan korak u političkoj situaciji u Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora, prenosi Al Jazeera.

Podijeli
Exit mobile version