Ispred Kluba penzionera u Varešu održan je Info dan koji se realizovao u okviru projekta “Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti” – HEAL.

Prvi info dan je trajao od 10:00 do 14:00, a u tom periodu izvršena je akcija provjere razine šećera u krvi, krvnog tlaka i zasićenosti krvi kisikom svim zainteresovanim građankama i građanima Vareša.

Na današnju aktivnost odazvale su se 64 osobe , treće životne dobi.

Građani koji su prisustvovali Info danu sa preventivnim pregledima dobili su informacije o najčešćim zdravstvenim problemima među starijom populacijom (koji obuhvataju fizičko i mentalno zdravlje ) kao što su kardiovaskularni problemi, dijabetes, demencija, depresija, prva pomoć kod kuće te kako da ostanu zdravi fizičkim vježbanjem i pravilnom ishranom…

Ovakav tip aktivnosti će biti realizovan ponovno u skorije vrijeme.

U realizaciji navedene aktivnosti učestovale su četiri pripadnice i vrijedne volonterke Crvenog križa Vareš: Ajla Bešić, Ena Kohut, Sumeja Mahmutović i Amila Hrvat.

“Danas smo u sklopu aktivnost Crvenog križa organizovali Info dan za pripadnike treće dobi pri čemu im je mjeren pritisak, šećer i masnoća. Aktivnosti HEAL projekta traju već tri-četiri mjeseca i u okviru tih aktivnosti naši volonteri su boravili na radionicama u Srbiji te danas imaju priliku demonstrirati usvojeno znanje sa tih radionica. Svim posjetiocima današnjeg Info dana podijeljeni su prigodni promotivni materijali”, rekao je za Vareški vijestnik Sead Abdijevski, član predsjedništva Crvenog križa Vareš.

Podijeli
Exit mobile version