U aprilu 1895. godine, Sarajevo je svjedočilo prvom probnom paljenju električne rasvjete. Električni fenjeri su se prvi put upalili u Koševskoj ulici, Ćemaluši i Čekrekinici, zamjenjujući dosadašnje plinske lampe koje su krasile gradsku rasvjetu od 1914. godine.

Ovo probno paljenje bilo je uvod u pravo električno osvjetljenje koje je započelo 1. maja 1895. godine duž Apelove obale, istovremeno s pokretanjem prvog električnog tramvaja.

Ovaj korak označio je značajan napredak u modernizaciji Sarajeva, koje je postalo jedan od prvih gradova u Evropi koji je uveo električnu rasvjetu. Grad je dobio osvjetljenje ulica, javnih objekata i stanova, a ubrzo nakon toga uslijedilo je i pokretanje industrijskih pogona, što je bilo ispred mnogih evropskih gradova poput Londona, Pariza, Ljubljane, pa čak i 12 godina prije Zagreba.

Ovaj važan korak u modernizaciji Sarajeva nije samo unaprijedio kvalitet života građana, već je također doprinio razvoju grada i njegovoj reputaciji kao naprednog i progresivnog mjesta.

Podijeli
Exit mobile version