Vareš, grad s bogatom rudarskom prošlošću, doživljava svojevrsnu renesansu zahvaljujući znatnim investicijama kompanije “Adriatic Metals”. Ulaskom ove kompanije na scenu s investicijama vrijednim višemilijuna dolara, Vareš je ponovno oživio, što se manifestira kroz razne aspekte društvenog i ekonomskog života.

Cijene stanova i zemljišta rastu, a ugostiteljska djelatnost se širi, signalizirajući povratak optimizma i vjere u svjetliju budućnost. Zahvaljujući projektu koji je stekao status od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, Vareš se nalazi na pragu transformacije koja obećava napredak ne samo za ovu regiju već i za cijelu zemlju.

“Adriatic Metals” pokazao je svoju predanost ne samo eksploataciji mineralnih resursa već i brizi za lokalnu zajednicu. Primjer toga je rješavanje problema s vodosnabdijevanjem u više sela, što pokazuje njihovu namjeru da djeluju odgovorno i s poštovanjem prema lokalnom stanovništvu, prenosi Avaz.

Investicija od 250 miliona dolara u istraživanje i eksploataciju srebra, cinka i olova nije samo financijski doprinos regiji. Pokretanjem proizvodnje i financiranjem rekonstrukcije željezničke pruge, ponovno povezati Vareš s Lukom Ploče, “Adriatic Metals” postavlja temelje za dugoročni održivi razvoj.

Generalni direktor “Adriatic Metals BiH”, Paul Cronin, s optimizmom gleda na budućnost, ističući početak proizvodnje kao ključni korak prema realizaciji vizije kompanije. Elektrifikacija željezničke pruge, financirana od strane države Bosne i Hercegovine, dodatno će omogućiti putnički transport, povezujući Vareš s ostalim dijelovima zemlje i regije.

Projekt “Vareš” nije samo priča o rudarstvu; to je priča o održivom razvoju, o stvaranju pozitivnog naslijeđa za buduće generacije. Kako naglašava Cronin, cilj kompanije je osigurati održivi prosperitet ne samo za rudnik, već i za sve zajednice koje se nalaze u njegovoj blizini. U tu svrhu, osnovan je Odbor za odnose s lokalnom zajednicom, kojim predsjeda profesorica Jasmina Šijak, a koji radi na zaštiti interesa lokalnog stanovništva kao i kompanije.

Ova suradnja između “Adriatic Metals” i lokalne zajednice već pokazuje pozitivne rezultate. Povećava se zaposlenost, raste ekonomska sigurnost, a Vareš se otvara prema svijetu, osiguravajući svoje mjesto u budućnosti održivog razvoja. Ovaj projekt također služi kao model kako korporacije mogu raditi u skladu sa zajednicom i okolišem, dok istovremeno ostvaruju ekonomski uspjeh.

Ipak, nedavna pritužba podnesena protiv Bosne i Hercegovine na Bernskoj konvenciji zbog rudarskih aktivnosti u Varešu izazvala je iznenađenje. Uprkos toj pritužbi, činjenica da je Sekretarijat Bernske konvencije potvrdio autentičnost svih dozvola i samog projekta “Adriatic Metals” u Varešu predstavlja značajnu pobjedu za kompaniju. Ovo potvrđuje da su njihove aktivnosti u skladu s lokalnim i međunarodnim propisima, te naglašava njihovu predanost transparentnosti i poštovanju okoliša.

Odluka “Adriatic Metals” o povlačenju tužbe za klevetu protiv osobe iz Kaknja, koja je širila dezinformacije o projektu, odražava njihovu želju da se fokusiraju na pozitivne aspekte i napredak projekta umjesto na pravne bitke. Kompanija nastavlja s radom, usmjerena na ostvarivanje ciljeva koji će koristiti kako lokalnoj zajednici, tako i široj regiji i zemlji, navodi Avaz,

Podijeli
Exit mobile version