U okviru nastavka intenziviranih aktivnosti na unapređenju stanja bezbjednosti saobraćaja, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzela je značajne korake na sankcionisanju prekršaja u saobraćaju.

Dana 25. aprila 2024. godine, policijski službenici Policijskih stanica Crkvice i Doboj Jug su preduzeli mjere protiv višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja, što je rezultiralo oduzimanjem jednog vozila i jednog motocikla, prenosi Avaz.

U Zenici, tačnije u ulici Prve zeničke brigade, policijski službenici Policijske stanice Crkvice zaustavili su i kontrolisali putničko motorno vozilo “Peugeot” sa registarskim oznakama M19-T-600, kojim je upravljao S.K., rođen 1992. godine. Tokom kontrole, utvrđeno je da vozač upravlja vozilom uprkos izrečenoj mjeri “zabrana upravljanja” i to pod uticajem alkohola. Dodatna provjera u registru novčanih kazni pokazala je da S.K. ima dugujući iznos od 2,690.00 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni i da je poznat kao višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja.

Istog dana, ali u opštini Doboj Jug, u mjestu Matuzići, policijski službenici Policijske stanice Doboj Jug zaustavili su i kontrolisali motocikl “Yamaha” sa registarskim oznakama T50-J-226, kojim je upravljao K.H., rođen 1981. godine iz Tešnja. Kontrolom je utvrđeno da vozač upravlja motociklom nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, bez posjedovanja odgovarajuće kategorije “A”, te je također višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja. Provjerom kroz registar novčanih kazni otkriveno je da K.H. duguje iznos od 10,900.15 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni.

S obzirom na to da su navedeni vozači svojim postupcima i učestalim činjenjem prekršaja predstavljali opasnost za javnu bezbjednost i sigurnost građana, policijski službenici su, u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, odlučili da privremeno oduzmu sporno vozilo i motocikl.

Nakon što su kompletirali predmete, Policijska stanica Crkvice i Doboj Jug će nadležnim sudovima dostaviti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenih vozača, uz prijedlog za izricanje zaštitne mjere oduzimanja vozila i motocikla zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa.

Ove radnje su deo kontinuiranih napora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja na putevima ovog kantona, navodi Avaz.

Podijeli
Exit mobile version