Održana je manifestacija “Susreti kraljevskih gradova” u gradu Visoko, tradicionalno organizirana povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Ovogodišnji domaćin manifestacije bio je grad Visoko, a okupio je gradonačelnike i načelnike nekoliko gradova i općina iz Bosne i Hercegovine, predstavnike iz sektora turizma, kao i predstavnike kantonalnih i federalnih organa vlasti te međunarodnih organizacija.

Jedan od glavnih dijelova manifestacije bila je prezentacija interaktivne mape nacionalnih spomenika u općinama Vareš, Kakanj i grada Visoko. Posjetitelji su imali priliku upoznati se s bogatom kulturnom baštinom ovih područja kroz virtualnu šetnju kroz nacionalne spomenike. Također, na info tablama su predstavljeni nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine, pružajući posjetiteljima detaljan uvid u kulturno naslijeđe zemlje.

Ova manifestacija je imala za cilj promovisati kulturnu raznolikost i dijalog među gradovima, te istovremeno podići svijest o važnosti očuvanja nacionalne baštine. Susreti kraljevskih gradova u Visokom su pružili jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava i ideja između različitih lokalnih zajednica, te su dodatno osnažili veze među gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini.

Podijeli
Exit mobile version