Abdurezak Hifzi Bjelevac, bosanskohercegovački književnik, publicist, prevoditelj i novinar, rođen je 1886. godine u Mostaru.

Nakon završetka osnovne i trgovačke škole u Mostaru, Bjelevac je nastavio svoje obrazovanje u Galatasarayu u Carigradu, te završio finansijsko-ekonomski kurs u Grazu. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, radio je kao porezni činovnik u različitim gradovima poput Travnika, Mostara, Stoca, Goražda, Čajniča i Sarajeva, od 1909. do 1920. godine.

Godine 1931. Bjelevac se preselio u Beograd, gdje je radio u Presbirou kao stručnjak za tursku štampu, te kasnije kao ataše za štampu u Carigradu i Ankari. U aprilu 1942. godine, osnovao je Hrvatsku muslimansku nakladu u Zagrebu s ciljem objavljivanja prevoda knjiga o islamu i djela jugoslavenskih pisaca na turski, arapski i perzijski jezik. Posebno važan projekt te naklade bio je časopis “Doğu ve Batı”, namijenjen bošnjačkim emigrantima u Turskoj, kojeg je uređivao Bjelevac.

Tijekom svog života, Bjelevac je pisao novinarske članke za mnoge važne jugoslavenske novine između dva svjetska rata, te uređivao časopise poput “Novi vijek” i “Behar”. Njegova književna djela obuhvaćaju pripovijetke, drame i romane koji prikazuju život bosanskohercegovačkih muslimana, te sukob tradicionalnog svijeta s modernom zapadnjačkom civilizacijom. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je roman “Minka”, u kojem je lirski opisao život jedne bogate hercegovačke obitelji. Kroz ovaj roman, Bjelevac je dobio nadimak “bosanski Pjer Loti”.

Podijeli
Exit mobile version